Denenecek tarifler listemde yeralan bir tarifti kendileri :)

Yazın bu sıcak günlerinde, akşama misafir de geliyorken, biraz değişik, duruma ve konuma uygun bir tatlı yapmak gerektiğinden, defterler karıştırılırken aklıma geldi ve sıvayıp kolları başladım yapmaya.

Krem karamel çok sevilen yumurta bazlı bir tatlıdır. Kramelize olmuş şeker tadını tavana çıkarır. Bu tarifin bilinen krem karamelden farkı, altında kakaolu bir kek tabanın olması. Kramelize olmuş şeker piştikten sonra, eriyik hale gelip, keki ıslattığında tatlıya güzel bir efekt veriyor. Böylelikle üç katmanlı, göze ve damağa çok güzel hitap eden bu tatlı ortaya çıkıyor.  Fotoğrafına baktığınızda biraz çekimser yaklaşabilirsiniz, yapabilir miyim diye. Tarifin tutmama olasılığı inanın yok. Deneyip fark yaratın derim.




Karamel İçin;
100 gr. toz şeker

Krem İçin;
1/2 lt. süt
4 adet yumurta
100 gr. toz şeker
2 paket vanilya

Kek İçin;
60 ml. süt
2 adet yumurta
1/2 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
20 gr. kakao
60 ml. sıvı yağ

Tatlının yapım aşamasına  karameli yapmakla başlayalım. Bunun için küçük bir tavaya şekeri koyup orta hararetli ateş üzerinde şeker eriyip, bal rengine dönüşene kadar pişirin. Ortası delik, orta boy bir kek kalıbının tabanını kaplayacak şekilde dökün.

Şeker tabanının üzerine dökmek için şimdi krem tabanını hazırlayabiliriz. Bunun için sütü, şekeri, vanilyaları bir çırpma kasesine alın. Mikser ile bir tur karıştırın. Yumurtaları çırpmaya ara vermeden teker teker kırın. Bu karışımı şekerin üzerine boşaltın.

Son olarak kekini hazırlayacağız. Yumurtalar ve şekeri bir çırpma kabına alıp yumurtaların rengi beyazlaşana kadar yaklaşık 4 - 5 dakika çırpın. Süt ve sıvı yağı ekleyip çırpmaya devam edin. Un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek karışıma ekleyin. Bu aşamadan sonra mikser kullanmadan, spatula yardımıyla unu karışıma yedirin. Kek karışımını kalıptaki yumurtalı karışımın üzerine boşaltın.

Kek kalıbınızı içi su dolu bir tepsinin içerisine yerleştirin. Su miktarı kalıbın yarısına kadar gelecek kadar olmalıdır. Önceden ısıtılmış 175 derece ısılı fırında yaklaşık 40 dakika kadar pişirin.

Pişen tatlıyı su dolu tepsinin içerisinden çıkartıp, oda ısısına geldikten sonra buzdolabında 8 - 12 saat arası bekletin.

Soğuyan tatlıyı kalıptan kolay çıkması için  1 dakika kadar sıcak su buharının üzerinde tutun. Tatlıyı servis tabağına ters çevirerek servis yapın.

Afiyet olsun.
0 Responses