Yaz günlerinde keyifle yediğimiz patlıcan ve biberi kışın yazki tazeliğinde yemek için evde sağlıklı konserve yapmak isterseniz bu tarifi deneyin derim.










Konserve yapımında vereceğim ölçülerden 6 adet 1/2 kg. kavanoz çıkarttım. Siz bu ölçüleri kendi ihtiyacınıza göre çoğaltıp, azaltabilirsiniz.

3 kg. patlıcan
2 kg. çarliston biber
1 kg. kırmızı kapya biber
1 + 1/2 kg. domates
6-7 diş sarmısak
2 adet kesme şeker
Tuz

Kızartmak İçin:
Sıvı yağ

Kırmızı biberleri yıkadıktan sonra fırın tepsisine dizerek 200 dereceli fırında közleyin. Patlıcanları ve biberleri yıkayın. Patlıcanları alacalı soyduktan sonra yarım ay doğrayın. Tuzlu suda acısının çıkması için bir müddet bekletin. Suyunu süzdükten sonra sıvı yağda kızartın.Havlu kağıt üzerine alarak fazla yağının süzülmesini sağlayın. Çarliston biberlerin tohumlarını çıkardıktan sonra parmak genişliğinde keserek kızartın. Havlu kağıt üzerine alıp fazla yağını süzdürün. Derin bir tencere ya da kase içinde kızarmış patlıcan ve biberi birleştirin. Közlediğiniz kırmızı biberleri fırından aldıktan sonra kabuklarını soyup, çekirdeklerini temizladikten sonra parmak genişliğinde keserek patlıcanların içine ekleyin.






Dometesleri bir tencere içine rendeleyin. Sarımsakları ezerek içine ilave edin. Yeterince tuz ve şekeri de ekleyerek sos kıvamında pişirin. Ben sosun içine 1 yemek kaşığı kadar sıvı yağ koydum. Sebzelerle birleştiğinde onların yağı sosu yeterince yağlandırıryor. Bu sosu kızarttığınız patlıcan ve biberlerin üzerine döküp karıştırın.






Hazırladığınız bu karışımı sıcaklığını kaybettirmeden kavanozlara doldurun. Ağzını kapatarak ters çevirip tezgah ya da masa üzerine dizin. Kavanozların üzerlerine sıcaklığını kaybetmemesi için bir örtü örterek 12 saat kadar bekletin.

Konserveniz hazır. Serin bir yerde kullanacağınız zamana kadar saklayabilirsiniz. Denediğinizde göreceksiniz; yeni hazırlamış kadar taze ve lezzetli olacaklar.

Afiyet olsun.


1 Response
  1. Adsız Says:

    tavuk suyu corbanızı denedim cok guzel oldu paylastıgınız ıcın cok tesekkurler





    tuba nuhoğlu