Yazdan kışa en gerekli hazırlık. Kış günleri pişirdiğiniz yemeklerinize mevsiminde hazırladığınız bu domates sosu hem sağlık hem lezzet katacak. Domates kullandığınız her türlü yiyeceğinizi hazırlarken kullanabilirsiniz.


Bu tarifin kesin kg ölçüsünü veremiyorum. Kullanım sıklığınıza ve ihtiyacınıza göre miktarı size bırakıyorum. Örnekleme olması için ben 35 kg. domates ve 2 kg. sivri biber kullandım. Bu ölçüden 23 adet, 1 kg'lık  kavanoz çıktı.

Öncelikle domatesleri yıkayın. Büyük bir tencereye su doldurup kaynatın. İçine aldığı kadar domatesi koyup 2-3 dakika kadar pişirin. Süzgeçe alıp elinizin dayanabileceği soğukluğa getirip kabuklarını soyun. Mutfak robotunda ezin. Ezdiğiniz domatesleri tenceeye alın. Bir miktar tuz ilave edin. Ateşin üzerinde domatesler bir miktar suyunu çekip koyulaşana kadar kaynatın. Sıcak sıcak kavanozlara doldurup ağzını sıkıca kapatıp ters çevirerek tezgah ya da masa üzerine dizin.

Hazırlayacağınız domates sosunun bir kısmını biberli yapabilirsiniz. Kuru fasülye, menemen, nohut gibi yemeklere çok yakışıyor. Domates sosunu hazırlarken uyguladığınız işlemin aynısını uygulayın. Domatesi pişirirken, yıkayıp sap ve tohumlarını çıkardığınız, ince dilimlediğiniz biberleri ilave edin. Aynı şekilde kavanozlara doldurup ters çevirin.

Kavanozları hazırladıktan sonra üzerine sıcak tutması için örtü örterek 12 saat kadar bekletin. Domates konserveniz kullanım zamanına kadar beklemeye hazır. Bu sosu kullanırken içindeki tuz miktarını gözönüne alarak pişirme sırasında daha az tuz kullanın.

Afiyet olsun.
0 Responses