Enginarın tam zamanı. Tezgahlardan çekilmeden bolca tüketmekte sağlığımız için çok fayda var. Bilmem bilir misiniz; derlerki enginarın mevsimi boyunca en az 40 adet yemek gerekir. Etlisi, zeytinyağlısı, dolması, terbiyelisi gibi pişirme yelpazesi çok geniş bu sebzenin bugün pilavını yapalım istedim.

Bu pilavı ister tek başına sıcak ya da soğuk olarak, ister et - tavuk yemeklerinin yanında garnitür olarak rahatlıkla tüketebilirsiniz.




4 adet enginar
1/2 limon suyu
1 adet kuru soğan
2 su bardağı pirinç
1/2 su bardağı zeytinyağ
1/2 demet dereotu
Tuz
Karabiber

Enginarları bir tencere içerisine koyun. Üzerine limon suyunu gezdirin. Biraz tuz ve üzerlerini geçecek kadar su ekleyip yumuşayıncaya kadar haşlayın. Süzgeçe alıp suyunu süzdürün. Her bir enginarı orta büyüklükte küpler halinde doğrayın.

Soğanı küp küp doğrayın. Zeytinyağı bir tencerede kızdırın. Soğanları ekleyerek pembeleşene kadar kavurun.

Tuzlu suda beklettiğiniz pirinci yıkayarak soğanların üzerine ilave edin. Pirinçler şeffaflaşana kadar soğanlarla birlikte kavurun. Pirinçlerin üzerine  - cinsine göre olmakla birlikte genellikle ölçü, 1 ölçü pirince 1 + 1/2 su bardağı sudur - 3 su bardağı su koyun, tuz ve karabiberle tatlandırdıktan sonra pişmeye bırakın.

Pirinçler iyice suyunu çektikten sonra doğranmış enginarları ekleyip karıştırın, demlenmeye bırakın.

Son olarak ince kıydığınız dereotunu pilava ekleyerek servis yapın.

Bir öneri; Ege bölgesinde bu pilavın içerisine dereotuyla birlikte birkaç dal  ince kıyılmış taze soğan da koyuyorlar. Lezzeti ikiye katlanıyor. Arzu ederseniz sizde taze soğanla çeşitlendirebilirsiniz.

Afiyet olsun.
0 Responses