Benim en iddialı tariflerimden :) Ağabeyim bu tarifin sahibi. Çok fazla balık yiyemeyenlerdenim. Kendisi de bunu bildiği için bir gün: Sana bir balık yapacağım parmaklarını yiyeceksin dedi. Cidden de aynen dediği gibi oldu; parmaklarımı yedim.

Acayip kolay bir tarif. Bu tarifte sizden çok, balıkçıya çok iş düşüyor. Tam fileto diye tabir edilen, balığın derisi dahil, tüm kılçıklarından arındırılmış şekilde temizlenmesi gerekiyor. Eğer siz bu işlemi yapabiliyorsanız balıkçıya da ihtiyaç yok. Bu şekilde hazırlanabilen levrek ya da mezgit işinizi görecektir. Ben levrek kullandım.

Balık işini hallettikten sonra geriye fazla iş kalmıyor. Siz sadece güzel bir sos hazırlayıp, fırınlayacaksınız. Ayrıca evde balık pişitiğide hiç anlaşılmayacak.

Özellikle kalabalık sofralar için çok kullanışlı bir yemek. Hem tadı, hem görüntüsü ile muhteşem. Yanına da güzel bir salata olunca, değme ziyafet sofralarına taş çıkartır cinsten.




1 kg. tam fileto temizlenmiş, ince dilimlenmiş balık
3 adet defne yaprağı
1 kutu krema
400 gr. haşlanmış dilimli mantar
4 adet domates
3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı köri
Tuz
Karabiber
2 yemek kaşığı zeytinyağ


Fileto balıkları bir fırın kabına rulo şeklinde sararak dizin.





Bir tencereye zeytinyağını koyun ve kızdırın. Üzerine ezilmiş sarımsakları ve rendelenmiş domatesleri ekleyerek, domatesler suyunu çekene kadar soteleyin. Daha sonra kremayı, haşlanmış mantarı, defne yapraklarını koyun. Tuz, karabiber ve köri ile tatlandırın. Bir taşım kaynattıktan sonra bu sosu balıkların üzerine dökün.

Önceden ısıtılmış 200 derece ısılı fırında kızarana kadar yaklaşık 30 - 35 dakika pişirin.





Balık olunca yanına olmazsa olmazı, salata eşliğinde servisi önerilir.




Afiyet olsun.
0 Responses