Ne zamandır yapmak istediğim bir tarifti. Hazır portakalda tezgahlardan çekilmemişken denemenin vaktidir dedim. Şimdiye kadar yapmamam büyük kayıpmış. Hazırlık aşamasında, evi kaplayan mis gibi portakal kokusu,  kolay yapımı, enfes görünümüyle neredeyse çok şey kaçırıyormuşum.

Kekin hamurunda badem ve haşhaş da var. Portakallar hamurdan önce biraz şerbetin içerisinde pişirildiğinden, keki çok güzel yumuşatıyor. Kekten öte neredeyse tatlı yerine bile kullanabilirsiniz.




Portakallı Şerbet İçin;
1 adet iri boy portakal
1/2 su bardağı su
150 gr. toz şeker
1/2 paket vanilya


Kek Hamuru İçin;
150 gr. un
150 gr. tereyağ
200 gr. toz şeker
4 adet yumurta
110 gr. toz badem
1 paket kabartma tozu
1/2 paket vanilya
1 portakal kabuğu rendesi
2 çorba kaşığı haşhaş


Portakallı şerbeti hazırlamakla başlayalım işe. Portakalı iyice yıkadıktan sonra, çok ince dilimler halinde kesin. İlk kestiğiniz dilim ile son kestiğiniz dilimi kullanmayın. Bir tencereye toz şekeri , vanilyayı ve suyu koyaarak şeker eriyene kaadar kaynatın. Portakal dilimlerini ekleyerek yumuşayana kadar pişirin. Bu arada bir başka tencereye tereyağını koyup eritin.

Kelepçeli bir kek kalıbının tabanına yağlı kağıt koyun. Erittiğiniz tereyağından bir fırça yardımıyla kalıbın duvarlarını ve yağlı kağıdın üzerini iyice yağlayın.

Pişen portakal dilimlerini yağlı kağıdın üzerine, tüm tabanı kaplayacak şekilde dizin. Portakalın piştiği suyu kek piştikten sonra parlaması için üzerine süreceğimizden dökmeyin.

Bu işlemden sonra artık kekin hamurunu hazırlayabiliriz. Bunun için derin bir kaseye yumurtalarla şekeri koyup, mikser ile yaklaşık 5 dakika çırpın. Yumurtalar iyice beyazlaşıp, köpük köpük olmalı ki kek iyi kabarsın. Erimiş yağı azar azar ekleyerek hamura yedirin. Toz badem, portakal kabuğu rendesi ile haşhaşı ilave edip çırpın. Son olarak un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek hamura ekleyin. Bu aşamadan sonra mikser yerine bir spatul kullanırsanız yumurtaların havası sönmez. Dolayısıyla kabarmasında sorun çıkmaz.

Hazırladığınız hamuru  portakalların üzerine dökün. Kalıbı sallayıp hamurun eşit olarak dağılmasını sağlayın.
Önceden ısıtılmış 175 derece ısılı fırında 40 dakika kadar pişirin.

Kekiniz iyice soğuduktan sonra servis tabağına ters çevirin. Portakalların üzerine fırça yardımıyla şerbetten sürün. Dilimleyerek servis yapın.

Bir öneri; haşhaş bu tarifte opsiyonel. Dilerseniz kullanmayabilirsiniz.


Afiyet olsun.
0 Responses