Mevsim yavaştan çeşit çeşit reçelleri yapmaya uygun hale geldi. Bugün paylaşmak istediğim tarif, senenin sadece bu zamanında bulabileceğimiz, tadı ve kokusuyla yapmaktan ve yemekten büyük bir keyif aldığım, çingenelerin bir yandan soyup, bir yandan poşetleyerek sattıkları incir.

Çocukluğumda annem,  bahar geldiğinde sokaklardaki çingeneleri büyük bir titizlikle takip eder, çekirdeklenmemiş, körpe ve küçük boy incir satanını bulur, acele eve dönüp reçel kaynatırdı. Kaynarken eve yayılan koku, daha yemeden benim bu reçelle aramda duygusal bir bağ oluşturmuştu. Bilmem seyrettiniz mi ? Birkaç yıl önce aynı isimli filmini seyretmiştim. Ağlamaktan bitap düşerek. Şimdi her yaptığımda ister istemez o filmi anımsıyorum.

Siz hep gülümseyerek, coşkulu, sohbeti bol sofrlarınızda tüketin.




100 adet incir
1250 gr. toz şeker
3 su bardağı su
1 adet limonun suyu
3 - 5 adet karanfil


İncirleri derin bir tencerede bol su içerisinde 20 dakika haşlayın. Bir süzgeç içerisine alarak, akar su altına tutun. Avuç içerisine sığacak miktarda alarak iki elinizle suyunu sıkın. Bu işlemi yaparken incirlerin ezilmemesi için nazik davranmakta fayda var. Sıktığınız incirleri tekrar sudan geçirip, avuç içinde tekrar sıkın.

Toz şekeri, karanfilleri su ile birlikte bir tencereye koyup, şeker eriyip kıvamı biraz koyulaşana kadar kaynatın. Limon suyunu ve incirleri ilave edip, arada yine incirleri ezmemek için nazikçe karıştırarak incirler iyice yumuşayana kadar kaynatın.

Kavanozlara koyarak saklayın.

Burada verdiğim şeker ölçüsünü,  siz daha az tatlı seviyorsanız, 1000 gr. olarak kullanabilirsiniz.

Afiyet olsun.

0 Responses