Öncelikle sizlere granolanın içeriğinden bahsetmek isterim. Granola kuruyemiş ve meyvelerin yulaf , bal ya da pekmezle kavrulmasıyla ortaya çıkan sağlıklı bir alıştırmalıktır. Şu aralar diyet yapanların ve diyetisyenlerin gözdesi.

Gerçekten de oluşturduğu malzemelere baktığımızda özellikle tatlı ihtiyacımızı gidermek için oldukça sağlıklı bir ürün.

Evinizde elinizin altında kuru meyve ve yemişlerin hangisi varsa zevkinize ve tercihinize göre kolaylıkla hazırlamanız mümkün. Hazırladığınız granolayı, hava almayan bir kavanozda yaklaşık 1 ay süreyle tazeliğini ve lezzetini kaybetmeden saklayabilirsiniz.

Kullanım alanı da oldukça geniş. Süt, yoğurt ya da hafif bir sütlü tatlı ile ister sabah kahvaltısında, ister ara bir öğün olarak tüketebilirsiniz. Denediğinizde göreceksiniz gerçekten çok lezzetli bir karışım.

Tarifde verdiğim kuruyemiş ve meyvelerin miktarlarını azaltıp çoğaltabilir, çeşitlendirebilirsiniz. Orijini tereyağ ile yapılıyor. Ama siz tereyağ yerine zeytinyağ ya da farklı bir çeşit sıvı yağ kullanabilirsiniz.





50 gr. tuzsuz iç çekirdek
150 gr. yulaf
50 gr. hindistan cevizi
50 gr. esmer şeker
50 gr. eritilmiş tereyağ veya zeytinyağ
50 gr. bal veya pekmez
1/2 çay kaşığı tuz
50 gr. yaban mersini veya kuru üzüm
30 gr. kabuklu çiğ badem
30 gr. fındık içi
30 gr. ceviz
1 çay kaşığı tarçın


Ceviz, badem ve fındığı iri parçalar halinde bıçakla kıyarak 180 derece ısılı fırında 5 dakika kadar kavurun.

Yulaf ile şekeri bir kase içerisine alıp karıştırın. Üzerine bal, sıvı yağ, tarçın ve tuzu koyarak spatula ile iyice karıştırın. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve bu karışımı ince bir tabaka halinde üzerine yayın. 150 derece ısılı fırında 40 dakika pişmeye bıakın. Arada kenarlardan içe doğru harmanlayarak her taraftan eşit oaranda pişmesini sağlayın. Pişirme süresinin sonunda tepsiyi dışarı alarak, karışıma çekirdek ve hindistan cevizini ekleyerek karıştırın ve bunların da kavrulması için 5 dakika kadar daha fırınlayın.

Fırından çıkardığınız granolaya önceden kavurduğunuz badem, ceviz, fındık, yaban mersinini ekleyip karıştırın ve soğumaya bırakın.




Granola iyice soğuduktan sonra bir kavanoza aktarıp hava almaması için ağzını sıkıca kapatın.

Afiyet olsun.
0 Responses