Bu çörek için ne söylesem ? İç malzemesini hazırlarken mutfağı saran buram buram elma - tarçın kokusunu mu, tadanların mayalı mı bunun hamuru diye sorduklarında, mayasız olduğunu öğrenince, aynı mayalı hamur gibi olmuş bu demelerini mi, bazılarının yurtdışında yediğim çöreklerle aynı lezzette demelerini mi ?  Yani değişik yorumlar. Ama herkesin birleştiği nokta tadının enfes olduğu :)

Yapım aşamasına baktığınızda, kolaylıkla, evde elimizin altında olan, az malzemelerle hazırlanabildiğini göreceksiniz. Bazı kombinasyonlar benim için tatmadan bile güzel olacağını gösterir. Elma - ceviz - tarçın - üzüm birlikteliğinde yani bu çöreğin içinde olduğu gibi. Hamurunun güzelliği de cabası. Reklamı fazlaca yaptım sanırım. Karar, denediğinizde, her zamanki gibi sizin.




Hamuru İçin;
100 gr. toz şeker
150 gr. yoğurt
1 adet yumurta
6 yemek kaşığı sıvı yağ
300 gr. un
1 paket kabartma tozu

İçi İçin;
3 adet elma
1 su bardağı iri kıyılmış ceviz
1 su bardağı kuru üzüm
1 tatlı kaşığı tarçın
125 gr. toz şeker

Üzerine Sürmek İçin;
1 adet yumurta sarısı


Önceliği iç malzemesinin hazırlanmasına vermekten yanayım. Soğuma süresini gözönünde bulundurduğum için. Yapmamız gereken elmaları soyduktan sonra küçük küpler halinde doğramak. Şeker, üzüm ve elmaları bir tavanın içine alarak şeker eriyip, elmalar suyunu salıp çekene kadar pişrmek. Daha sonra tarçını ve cevizi ekleyerek soğumaya bırakmak.

İç malzeme soğurken bizde hamuru hazırlayalım. Bunun için bir kase içerisine sıvı malzemeleri yani yoğurt, yumurta, sıvıyağı koyun. Üzerine un ile birlikte kabartma tozunu eleyin. Şekeri de ekleyerek yoğurun. Hamurun üzerini streç film ile örterek oda ısısında 1 saat dinlendirin.

Dinlenen hamuru ikiye bölün. Tezgah üzerinde kare şeklinde, orta kalınlıkta açın. Elmalı harcın yarısını hamurun uzun kenarı boyunca yayın. Kenarlarını içe doğru kapatarak rulo şeklinde sarın. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin. Hamurun uzunluğu tepsi boyutunda olmalıdır. Bu size hamuru ne kadar açmanız gerektiği hakkında fikir verebilir.

Hamurun diğer parçası için de aynı işlemleri uygulayın. Her iki hamurun üzerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece ısılı fırında, üzeri kızarana kadar pişirin.

Pişen çörekleri oda ısısına gelinceye kadar soğuttuktan sonra, parmak genişliğinde bıçakla dilimleyin.

Afiyet olsun.
0 Responses