Adı her ne kadar kaşarlı simit olsada, siz içine ne koyarsanız o adı alır. Kolay hazırlanan, detayları az, malzemesi az, yumuşacık bir hamur içinde, farklı malzemeler barındırabilen nefis bir simit. Hani günün moda mekanları olan simit saraylarında yediğiniz türden. Ben iç malzeme olarak kaşar peyniri kullandım ama seçenek çok geniş. Zeytin, sucuk, salam, pastırma, beyaz peynir, patates gibi istediğiniz herhangi bir malzemeyi ister birlikte, ister tek tek de kullanmanız mümkün. Çay sofralarında ya da sabah kahvaltılarına çok güzel eşlik ediyor. Hatta yorgun savaşcıların beslenme çantalarına da koymaktan çekinmeyin. Nede olsa dışında pekmez var :)




1 adet yumurta
40 gr. eritilmiş tereyağ
1/2 çay bardağı ılık süt
1/2çay bardağı ılık su
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1/2 paket instatnt maya
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
300 gr. un

Üzeri İçin;
1/2 çay bardağı pekmez
1 çay bardağı su
Susam

İçi İçin;
Kibrit çöpü formunda kesilmiş kaşar peyniri

Sıvı malzemeleri yani eritilmiş ve soğutulmuş tereyağ, sıvı yağ, süt, su ve yumurtayı bir çırpma kabına alarak çırpın.

Kuru malzemeleri un, şeker ve tuzu bir kase içine eleyin. Ortasını havuz şeklinde açarak çırptığınız sıvı malzemeyi dökün. Üzerine mayayı da ekleyerek yoğurun. Üzerini streç film ile örterek oda ısısında mayalanmaya bırakın.

Mayalanan hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar kopartarak, elinizle el içi büyüklüğünde uzunlamasına açın. Hamurun büyüklüğü elverdiğince içine kaşar peynirinden yerleştirin ve sıkıca kapatın. Kapatırken sıkı bir şekilde kapattığınızdan emin olunki, pişerken peynirler dışarıya taşıp erimesin.

Bir kase içerisinde pekmez ve suyu karıştırın. Hazırladığınız hamurları pekmeze batırıp, her tarafını iyice susama bulayın. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. Simitlerin üzerine bıçakla, küçük, derin olmayan, verev kesikler atın.

Tepsiyi fırına vermeden 10 - 15 dakika oda ısısında mayalanması için bekletin.

Önceden ısıtılmış 175 derece ısılı fırında kızarana kadar pişirin.

Bir öneri; ihtiyacınıza göre malzeme listesini ,yumurta sayısı sabit kalmak şartıyla iki katı olarak da hazırlayabilirsiniz.

Afiyet olsun.
0 Responses