Annemin kendi kendine geliştirdiği, ahh yapsada yesek dediğimiz yemeği. Mevsim değişmeye, yaz sebzeleri yavaş yavaş tezgahlarda yerini almaya başladığı şu günlerde kalem gibi patlıcanları da bulmuşken yapmanın ve paylaşmanın artık zamanıdır dedim.

Yemek birkaç aşamadan oluşuyor. Dilimlenen patlıcanların kızartılması, köfte yapılması ve domatesli sos hazırlanması. Bu işlemlerden sonra iş sadece hepsini birleştirmeye kalıyor. Bu aşamalar gözünüzü korkutmasın. Zira hepimizin sıklıkla yaptığı işlemlerin bir yemek içerisinde toplanması diyebiliriz.

Bu yemek özel sofralar için iyi bir seçim. Tadı güzel, görüntüsü güzel ve bence daha da güzeli fırında kısa sürede piştiğinden, sofradan yemeğin son işlemlerini yapmak için uzun süre ayrı kalmak zorunda kalmayacaksınız.





1 kg. patlıcan


Kızartmak İçin;
Sıvıyağ


Köftesi İçin;
300 gr. kıyma
2 dilim bayat ekmek
2 diş sarımsak
Tuz
Karabiber
1 adet kuru soğan

Domates Sosu İçin;
3 adet domates
1 yemek kaşığı zeytinyağ
2 adet yeşil biber
Tuz


Patlıcanları alacalı soyduktan sonra uzunlamasına ince dilimler halinde kesin. Bol tuzlu suda 15 - 20 dakika bekleterek acısını çıkartın. Yıkayıp süzgeçe alın. Bol sıvı yağda kızartıp, kağıt havlu üzerine alarak fazla yağlarını süzdürün.

Köfteyi hazırlamak için bir kase içerisine soğanı rendeleyin. Kıyma, ekmek, ezilmiş sarımsağı ekleyin. Tuz ve karabiberle tatlandırdıktan sonra yoğurun.

Bir adet kızarmış patlıcan dilimini tezgah ya da kesme tahtasının üzerine alın. Ucuna hazırladığınız kıymadan küçük bir parça koyun ve sarın. Her patlıcan dilimi için aynı işlemi uygulayın. Hazırladığınız patlıcan rulolarını ısıya dayanıklı bir kap içerisine yanyana dizin.

Son hazırlık olarak sosu hazırlayın. Domatesleri bir sos tenceresi içine rendeleyin. Zeytinyağını, yıkanıp ince dilimlenmiş biberleri ekleyin. Tuz İle tatlandırın. Domatesler suyunu salıp çektikten sonra 1 bardak su ilave ederek bir taşım kaynatın.

Domates sosunu patlıcanların üzerine dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece ısılı fırında yaklaşık 30 dakika köfteler pişene kadar pişirin. Bu yemeğin yanına pirinç pilavı çok yakışıyor.

Bir öneri; hazırladığınız yemeği fırınlamadan kullanacağınz saate kadar buzdolabında bekletebilirsiniz.


Afiyet olsun.





0 Responses