En güzel zeytinyağlı yöresel yemeklerden birisi. Karadeniz'in bu çok bilinen yemeği, benim yaz aylarında en favori yemeklerimden. Fasülyeyi zaten çok severim, bir de pirinç ve biraz şekerle buluşunca, tadını kat kat arttırmış. El altında bulunan malzemelerle, kolaylıkla, kısa sürede hazırlayıp, keyifle tüketilir :)




500 gr. taze fasülye
1 adet kuru soğan
2/3 çay bardağı pirinç
Tuz
Karabiber
1 çay kaşığı toz şeker
1/2 çay bardağı zeytinyağ


Fasülyeleri yıkadıktan sonra, kenarlarını  temizleyip, 1 cm. genişliğinde verev şekilde kesin.

Bir tencereye zeytinyağını koyup kızdırın, küp küp kestiğiniz soğanı ekleyerek kavurun. Soğanlar pembeleşince fasülyeleri ilave ederek kavurmaya devam edin. Yıkayıp süzdüğünüz pirinçleri ekleyin. Üzerlerini geçecek miktarda su ilave edin. Tuz, karabiberle tatlandırın, şekeri ekleyin. Tencerenin kapağını kapatarak pişmeye bırakın.

Pirinçler suyu çektikten sonra eğer hala yumuşamamışlarsa bir miktar daha su ilave edebilirsiniz. Pişen yemeği tencerede demlenmeye bırakıp, soğuduktan sonra servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
0 Responses