Ekmek yapmak için ekmek yapma makinasına hiç mi hiç gereksinimimiz yok. Evlerimizdeki fırınlarda bu işi gayet güzel yapabiliriz. Hem de katkısızından. Ekmeğin içinde kullanacağımız unun çeşiti  tamamen sizin istek ve ihtiyacınıza göre değişkenlik gösterebilir. Ayrıca ekmeğinizi sade olarak hazırlayabileceğiniz gibi, keten tohumu, çekirdek, zeytin, ceviz gibi ekstra ürünlerle de çeşitlendirebilirsiniz. Rçeteye bakınca da göreceğiniz gibi, ekmek yapmak aslında gayet basit ve az malzeme gerektiriyor.  Ben burada kepekli un, çekirdek ve siyah zeytin kullandım.

Size önerim özellikle pazar kahvaltılarında, kahvaltınızı hazırlarken bir yandan ekmeğinizi mayalandırmaya bırakıp, sofraya oturmadan 20 dakika önce pişirmeniz. Evin içine yayılan ekmek kokusu, sofraya getirdiğiniz sıcacık ekmekleriniz tüm övgüleri kazandıracaktır :)

 



500 gr. un   ( buğday, kepek, çavdar, beyaz un, tercih sizin )
1 çay kaşığı tuz
1 silme yemek kaşığı kuru instandt maya
2 su bardağından 1 parmak eksik ılık su
1/2 su bardağı iri kıyılmış ceviz, çekirde, keten tohumu, zeytin vs. ( bu malzemeleri ekleyebileceğiniz gibi, dilerseniz eklemeyebilirsiniz)

Üzerine Sürmek İçin;
2 yemek kaşığı süt

Unu bir kase içine alın. Üzerine tuz ve mayayı serpin. Ve kullanmak istediğiniz malzemeleri ( çekirdek, zeytin, ceviz, keten tohumu vs. ) ekleyin. Son olarak ılık suyu ilave edip yoğurun. Ele yapışır kıvamda bir hamur elde edeceksiniz. Hamurun üzerini kapatarak, oda ısısında yaklaşık yarım saat mayalanmaya bırakın.

Mayalanan hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar koapartarak elinizin içinde yuvarlayın. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. Üzerini örterek tekrar mayalanması için oda ısısında bir yarım saat daha mayalanmaya bırakın.

Mayalandıırdığınız ekmeklerin üzerine bir fırça yardımıyla süt sürün. Önceden ısıtılmış 230 dereceli fırında 10 dakika pişirin. Fırın ısısını 200 dereceye düşürerek ekmeklerin üzerleri kızarana kadar pişirin.




Bir öneri; ekmekleri elinizle şekillendirebileceğiniz gibi, ihtiyaç ve isteğinize göre muffin kalıplarında ya da kek kalıplarında da pişirebilirsiniz.

Afiyet olsun.



0 Responses