Öncelikle gratenden bahsetmek isterim. Graten bir pişirme yöntemidir. Özellikle fırında yapılmakta olan yemeğin üzerine parmesan, dil, kaşar peyniri gibi peynir çeşitlerinden birinin rendelenerek pişirilmesi esasına dayanır. Yemeğin üzerine beşamel sos dökerek üzerindeki peynir kızarana kadar fırında bekletmek anlamındadır. Graten pişmiş ya da çiğ malzemelerin üzerine uygulanır. Pişirme sırasında peynirin ya da beşamel sosun altında kalan malzemeyi koruyup, daha yumuşak kalmasını sağlar. Bu şekilde pişirdiğimiz yemeğin lezzeti ve kıvamını güzelleştirir.

Bu ansiklopedik bilgiden sonra gelelim bu reçetemizin içeriğine :)

Kış aylarının insan vücuduna en faydalı sebzelerinden biri olan karnıbahar; çoğumuzun severek yediği fakat haşlama sırasında çıkan kokusu nedeniyle belki biraz uzak durduğu bu sebze, çeşitli şekillerde hazırlanabiliyor. Kokusu için haşlama suyuna biraz tuz ve sirke eklerseniz bu sorun hallolacaktır. Hazırlayacağınız bu yemeği beyaz - kırmızı etlerinizle servis edebileceğiniz gibi tek başına da zevkle tüketebilirsiniz.






1 adet küçük karnıbahar ( 500 gr. kadar )
300 gr. rendelenmiş kaşar peyniri

Beşamel Sos İçin;
3 su bardağı süt
3 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağ
Tuz
Karabiber

Karnabaharı çiçeklerine ayırın, yıkayın. Bir tencere içinde su kaynatın. İçine bir tutam tuz ve sirke koyun ( bu işlem sebze haşlanırken çıkan kokusunu giderecektir ) Karnabaharları ekleyerek haşlayın. Süzgeçe alıp süzdürün.

Beşamel sosu hazırlamak için bir tencereye tereyağı koyup eritin. Unu ekleyerek kokusu çıkana kadar kavurun. Sürekli karıştırarak sütü ekleyin. Tuz ve karabiberle tatlandırın. Koyulaşana kadar pişirin. İçine kaşar peynirin yarısını koyarak karıştırın.

Karnabaharları ısıya dayanıklı bir kaba alın. Üzerine beşamel sosu her tarafını kapladığından emin olarak dökün.

Önceden ısıtılmış 200 derece ısılı fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Kızartma işlemi gerçekleşince yemeği fırından dışarı alarak kalan peyniri üzerine serpin ve tekrar fırına verin. En son eklediğiniz peynir de eriyip kızarınca pişirme işlemini sonlandırın.

Afiyet olsun.
0 Responses