Kıyır kıyır, kapalı bir kapta ya da kavanozda saklandığında, tazeliğini ve kıtırlığını uzun süre yitirmeyen pastanelerde satılan kurabiyeler gibi tuzlu bir kurabiye. Az malzeme, az uğraş sonucu mükemmel :) İçine isterseniz kaşar peynir, beyaz peynir, tulum peynir gibi peynir çeşitlerini arzunuza göre eklerseniz tadını ikiye katlamış olursunuz. Ben hamuru kurabiye kalıplarını kullanarak hazırladım. Sizin zamanınız yoksa ya da uğraşmak istemezseniz elinizde küçük toplar hazırlayarak da uygulayabilirsiniz.





125 gr. tereyağ
1 adet yumurta ( akını hamurunda, sarısını üzerine sürmek için kullanıyoruz )
1 yemek kaşığı sirke
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı çörek otu
2 ya da 2 + 1/2 su bardağı un
100 gr. beyaz peynir, tulum peynir ya da kaşar peynir rendesi ( kullanmanız şart değil, kullanılırsa daha lezzetli oluyor )

Bir kase içine un hariç malzemeleri koyun. Azar azar unu ilave ederek  kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Dilerseniz bu hamuru unlanmış tezgah üzerinde oklava ile açarak kurabiye kalıplarıyla kesin, dilerseniz de ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp toplar hazırlayın ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün, susam serpin.

175 derece önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin. Pişen kurabiyeleri fırın teli üzerine alarak soğumaya bırakın.





Afiyet olsun.
0 Responses