Yumuşacık, söz dinleyen, sizi üzmeyen mayalı bir hamurdan, yine aynı güzellikte bir poğaça. Görsel bir şölen adeta. Ve yapılış aşamalarını izlediğinizde ne kadar kolay yapılabildiğini de göreceksiniz.

Hamuru gül şekli vererek kullanabileceğiniz gibi, klasik poğaça şekliylede kullanmanız mümkün. İç malzemesinde de seçenek geniş. Benim yaptığım gibi beyaz peynir kullanarak uygulanabileceği gibi, kıyma, ıspanak, patates ile hazırladığınız harçları da kullanabilirsiniz.

Mayalı hamurlarda iyi bir sonuç elde etmek için, yapımına başlamadan önce dikkat etmeniz gereken tek şey, kullanılacak malzemelerin tümünün oda ısısında olması. Bu hamurun içindeki ısı dengesizliğini önleyerek hamurun yeterli derecede kabarmasını sağlar.







1 adet yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı ılık süt
1 çay bardağı ılık su
1 paket instant maya
Yaklaşık 400 gr. un
2 çay kaşığı tuz

İç Harcı İçin;
100 gr. beyaz peynir (az yağlı)
1/3 demet ince kıyılmış maydanoz


Üzeri İçin;
1 adet yumurta sarısı
Susam

Unu tezgah üzerine alarak ortasını çukur açın. Bu çukur kısmın içerisine yumurtayı kırın. Süt, su, sıvı yağ, maya ve tuzu ekleyip hafif ele yapışan bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Un miktarı az gelmiş ise ilave un ekleyebilirsiniz.

Hazırladığınız hamurun üzerini örterek oda ısısında hacmi iki katına çıkana kadar mayalanmaya bırakın.

Diğer taraftan beyaz peyniri bir tabak içerisinde çatalla ezin, kıyılmış maydanozu ekleyerek karıştırın.

Mayalanmış hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartarak, tezgah üzerinde elinizin yardımyla yuvarlak şekilde açın. Hamurun kenarlarına bıçakla ortasında boşluk kalacak şekilde 4 adet kesik atın.
Orta kısımda boş kalan yere peynirli harçtan koyun. Hamurun kesilen parçalarını karşılıklı olarak peynirin üzerine sarın.







Hazırladığınız poğaçaları yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, susam serpin.

Önceden ısıtılmış 175 derece ısılı fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.

Afiyet olsun.
2 Responses
  1. Adsız Says:

    emıne hanım oyle ıstah kabartıcı gozukuyorkı denemek ıstıyorum sızın kadar basarılı olamasamda



    sevtap yılmaz


  2. Herkesin yapabileceğine inandığım tarifleri paylaşıyorum. Eminim siz benden çok daha iyisini yaparsınız, şimdiden kolay gelsin.