Uzakdoğu mutfağı  son yıllarda popülaritesi artan bir mutfak. En önemli özelliği yiyeceklerin yüksek, ısıda wok dediğimiz, çoğumuzun evinde artık bulunan tavalarda hazırlanması. Bu şekilde pişirilen gıdaların dışları çabuk pişip, içleri diriye yakın neredeyse çiğ kaldığından bütün vitaminlerin içlerinde kalmaları sağlanıyor. Bu da benim için bu mutfağı tercih etme nedenim.

Bugünkü yemeğimiz yabancı olmadığımız erişte makarnası diye nitelendirebileceğim, en bilindik, Çin makarnasıyla hazırlanan, bol bol sebze içeren, doyurucu, aynı zamanda çok pratik bir yemek olan noodle.

Noodle çeşitli şekillerde hazırlanabiliyor. Sebzenin yanı sıra içine et - tavuk eti de kullanılabiliyor. Ben noodle yemeği seviyorum. Çünkü bir porsiyon yediğimde, hem yeterli derecede doyuyorum hem karbonhidrat ve vitamin dengelemesiyle sağlıklı beslendiğimi düşünüyorum.

Uzakdoğu mutfağında en çok kullanılan yağ susam yağı. Benim elimin altında bu yağ vardı, yağ olarak yemeğin içinde onu kullandım. Artık büyük marketlerin çoğunda Uzakdoğu yemeklerinin çoğu malzemesi satılıyor. Siz kullanırsanız lezzetini orjinal haliyle tadarsınız. Şayet yoksa sıkıntı değil, zeytinyağı veya sıvı yağ da kullanılabilir. Bu reçetede dikkat etmeniz gereken tek şey, çok ince doğradığınız sebzeleri, yüksek ateşte kısa süre kavurmak. Gerisi bizim makarnamızdan çok da farklı değil.





1 paket noodle
2/3 çay bardağı susam yağı (ya da zeytinyağ)
1 adet kırmızı kapya biber
2 adet yeşil biber
1 kase mantar
3 dal taze soğan
1 kase ince kıyılmış lahana
2 adet havuç
1/2 çay bardağı soya sosu
1 kase soya filizi
Tuz
Karabiber

Noodleları  makarna hazırlarken yaptığımız gibi, suda diri kalacak şekilde haşlandıktan sonra, suyunu süzün. Derin bir kap içerisine alın.

Varsa wok tavada, yoksa normal bir tavada yağı kızdırın. İçerisine pişme sırasına göre ilk önce lahanayı ardından kibrit çöpü şeklinde kesilmiş havuçları koyup yüksek ateşte soteleme başlayın. İnce dilimlenmiş mantarları ilave edin. Havuçlar gibi kibrit çöpü şeklinde kesilmiş kırmızı ve yeşil biberi, soya filizini de ekleyip sotelemeye devam edin. Her eklediğiniz malzemeden sonra tavanızı sallamayı unutmayın.

Baharatları ekleyip  -acı biber seviyorsanız pul biber de koyabilirsiniz çok yakışıyor- soya sosunu da dökün. Soya sosu yüksek oranda tuz içerdiğinden tuz kullanımına dikkat etmelisiniz.

En son olarak ince kesilmiş taze soğanları da ekleyerek kavurma işlemini sonlandırın.

Hazırladığınız sebzeli karışımı noodleların üzerine dökerek karıştırın.

Tercihen derin tabaklarda servis yapın.

Bir öneri; benim kullandığım sebzelerin dışında siz arzunuza göre çeşitliliği arttırabilirsiniz. Örneğin kabak, pırasa gibi.

Afiyet olsun.

0 Responses