Karadeniz'in üzüm zamanı yapılacak en güzel tatlılarından. Aslı mısır unu ile yapılıyormuş. Ama bana nişasta ile yapılırsa daha hafif olacağı söylendi. İster mısır unu, ister nişasta ile yapılsın tadı muhteşem.
1 kg.
siyah üzüm
1 + ½
su bardağı toz şeker
4
tepeleme yemek kaşığı nişasta
4 su
bardağı su
Siyah
üzümü yıkayıp, saplarından temizleyip tanelendirin. Derin bir tencereye alarak
üzerine 4 su bardağı su ilave edin. El blendırı yardımıyla bir miktar ezin. Toz
şekeri ekleyerek ateşin üzerine alın. Kaynamaya bırakın. Üzümler iyice yumuşadıktan sonra üzerine tel
süzgeç koyulmuş başka bir tencereye, tel süzgeçten iyice süzerek alın. Bu
sırada elde ettiğiniz üzüm suyunun içine posa ve çekirdek kaçırmaya dikkat
edin. Üzüm suyunu tekrar ateş üzerine alın. Nişastayı ½ bardak su ile ezin.
Kaynamakta olan üzüm suyuna ip gibi akıtarak ilave edin. Devamlı karıştırarak
koyulaşana kadar pişirin. Kaselere aldığınız tatlınızı yeterince buzdolabında
soğuttuktan sonra, ister ters çevirerek bir tabağa alın, ister kaselerin içinde
servis yapın.
Bir not; üzerine süt dökerek yenilebileceği de söylendi. Ama ben
denemedim. Tercih sizin.
Afiyet
olsun.