Karadeniz'in üzüm zamanı yapılacak en güzel tatlılarından. Aslı mısır unu ile yapılıyormuş. Ama bana nişasta ile yapılırsa daha hafif olacağı söylendi. İster mısır unu, ister nişasta ile yapılsın tadı muhteşem.












1 kg. siyah üzüm
1 + ½ su bardağı toz şeker
4 tepeleme yemek kaşığı nişasta
4 su bardağı su

Siyah üzümü yıkayıp, saplarından temizleyip tanelendirin. Derin bir tencereye alarak üzerine 4 su bardağı su ilave edin. El blendırı yardımıyla bir miktar ezin. Toz şekeri ekleyerek ateşin üzerine alın. Kaynamaya bırakın.  Üzümler iyice yumuşadıktan sonra üzerine tel süzgeç koyulmuş başka bir tencereye, tel süzgeçten iyice süzerek alın. Bu sırada elde ettiğiniz üzüm suyunun içine posa ve çekirdek kaçırmaya dikkat edin. Üzüm suyunu tekrar ateş üzerine alın. Nişastayı ½ bardak su ile ezin. Kaynamakta olan üzüm suyuna ip gibi akıtarak ilave edin. Devamlı karıştırarak koyulaşana kadar pişirin. Kaselere aldığınız tatlınızı yeterince buzdolabında soğuttuktan sonra, ister ters çevirerek bir tabağa alın, ister kaselerin içinde servis yapın. 

Bir not; üzerine süt dökerek yenilebileceği de söylendi. Ama ben denemedim. Tercih sizin.

Afiyet olsun.



0 Responses