Mucize sebzelerden birisidir kereviz. Uzmanlar mideyi kuvvetlendirdiğini ve iştah açtığını belirtiyorlar.İç salgı bezlerini ve özellikle vücutta çok çeşitli vazifesi olan böbrek üstü bezlerini çalıştırdığını, sinir yorgunluğunu önlediğini, kanı pisliklerinden temizlediğini ve sivilcelerin geçmesine, yüzün pembe bir hal almasına yaradığını da vurgulayan uzmanlar, kerevizin diğer faydalarını şöyle sıralıyor: Karaciğerin şişliğini giderip onu yorgunluk maddelerinden temizliyor. Sarılığı gideriyor, böbrekleri çalıştırıyor, fazla suyu dışarı atıyor. Böbreklerden kumu, taşı döküyor.

Ayrıca bitkinin körpe yaprakları, güneşsiz ve havadar bir yerde kurutularak toz haline getirildiğinde, bazı yiyeceklere, özellikle salata soslarına çeşni vermesi için kullanılabiliyor.

Bu denli faydalı olan kerevizi alışılgelmişin dışında portakal suyu ile pişirmenizi öneririm. Hem görüntüsü hem tadı çok güzel oluyor.



1 kg. kereviz
2 adet havuç
2 adet patates
1 adet kuru soğan
2 adet portakalın suyu
2 adet kesme şeker
Tuz
1/2 su bardağı zeytinyağ-ayçiçekyağ karışımı

Üzeri İçin:
Kıyılmış kereviz yaprağı

Soğanın kabuklarını soyup, yarım ay şeklinde doğradıktan sonra zeytinyağ-ayçiçekyağı karışımıyla tencereye alıp, pembeleşene kadar kavurun. Burada neden ayçiçekyağı ve zeytinyağını birlikte kullanıyoruz sorusunu sorabilirsiniz. Bilindiği gibi zeytinyağının buzdolabında donma özelliği vardır. Bu nedenle ayçiçek yağı ile karıştırırsanız, bu işleme engel olmuş olursunuz.

Havuçların kabuklarını soyup verev şekilde dilimleyin,soğanlara ilave ederek kavurmaya devam edin. Portakal suyunu ilave edin. Havuçlar hafif yumuşayana kadar pişmeye bırakın. Bu arada kereviz ve patateslerin kabuklarını soyun, yuvarlak halkalar halinde doğrayın. Havuçlara ekleyip, tuz ve şekeri de ilave edin. Sebzelerin üzerini geçecek miktarda su ilave edip kontrollü şekilde pişmeye bırakın.

Pişirdiğiniz yemeği oda ısısına gelene kadar kapağını açmadan tencere içerisinde bırakırsanız kerevizlerin kararmasını engellemiş olursunuz.

Yemeği servis tabağına aldıktan sonra üzerine ince kıydığınız kereviz yapraklarını serperek servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
0 Responses