Hepimizin sık sık duyduğu bir terimdir marine etmek ya da terbiye etmek.Anlamı ızgara yapılacak etlerin; çeşitli baharat, sıvı karışımlar (süt, zeytinyağı, bazen soğanın sadece suyu, domates rendesi gibi) ile çeşitli otllar eklenerek hazırlanan sos kıvamındaki malzemelere bulanarak bir süre dinlendirilmesi anlamını taşır. Bu işlem uygulanan etlere yumuşaklık ve ızgara edilirken kurutmama imkanı verir. Tabi ekledikleri lezzet ve aromayı da söylemeden geçmemek gerekir. Benim bu tarifte kullandığım marine malzemeleri hepimizin evinde sıkca kullandığımız malzemelerden oluşuyor.Ayrıca yapımıda çok kolay. Bu tarifle belki sizde benim gibi et yemekten hoşlamayn birisinin fikrini değiştirebiliesiniz :)





500 gr. kemiksiz ızgaralık tavuk kalça eti
2 yemek kaşığı mayonez ( ben yağ oranı düşük olduğundan light mayonez kullandım)
2 yemek kaşığı ketçap
1 yemek kaşığı hardal
1/2 çay bardağı zeytinyağ
3 diş sarmısak
Tuz (soya sos tuzlu olduğundan bir fiske kullanmak yeterli oluyor ama soya sos kullanmayı tercih etmezseniz damak tadınıza uygun miktarda koyabilirsiniz)
Kırmızı pul biber (acı sevmiyorsanız kullanmayabilirsiniz)
1/2 çay kaşığı köri
1 çay kaşığı kuru kekik
3-4 yemek kaşığı kaşık soya sosu


Tavuk etlerinin eğer varsa üzerlerindeki fazla yağlarını bıçakla temizleyerek işe başlayalım. Etlerin sığabileceği büyüklükteki bir kaseye zeytinyağı, soya sos, baharatlar, ezilmiş sarmısak, hardal, ketçap, mayonezi koyarak iyice karıştırın. Hazırladığınız bu karışımın içine tavuk etlerini dahil ederek, etlerin her tarafının bu sosa iyice bulanmasını sağlayın.






Marine ettiğiniz etlerinizi ağzını kapatarak, etlerin sosu iyice çekmesi için en az 1 saat buzdolabında bekletin. Daha uzun süre bekletmek marinasyon açısından her zaman daha iyi sonuç verir.

Dinlendirdiğiniz tavuk etlerini; içinde yeterince yağ olduğundan, yağsız, tercihen teflon tavada arkalı önlü kızartarak servis yapabilirsiniz.

Yanına kızarmış patates, püre, haşlanmış sebzeler ya da pilav çok iyi arkadaşlık ediyor.

Afiyet olsun.
0 Responses