Börek bizim sofralarımızın olmazsa olmazları arasında. İç malzemesi damak zevkine göre çeşitlilik göstersede herhalde kimsenin hayır diyemeyeceği bir yemek çeşidi. Anadolu kadınlarımızın kendi hazırladıkları hamurdan incecik açıp, saç üstünde pişirdikleri yufkalarla, yöresel otlar ve peynirler kullanarak hazırladıkları, iç malzemelerle tatlandırdıkları böreklerin tadının güzelliği tartışılmaz. Biz şehirliler ne yazık ki hazır aldığımız yufkayı kullanmak zorunda kalıyoruz.İster kahvaltıda, ister çay yanında, ister misafirlerimize ikram etmek için bir alternatif :Mantarlı Tepsi Böreği. Ben bu tarifte mantar kullandım ama siz dilediğiniz herhangi bir iç malzemeyi (peynir, kıyma, ıspanak ya da patates gibi ) kullanabilirsiniz.



5 adet yufka
2 su bardağı süt
2 adet yumurta
250 gr. tereyağı
Tuz

İçi İçin:
1 kg. mantar
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
Tuz
Karabiber

Öncelikle iç harcını hazırlayıp soğutmamız gerekiyor. Bunun için yıkayıp tavla zarı şeklinde kestiğimiz mantarı, küp küp doğranmış, yağda pembeleşene kadar kavurduğumuz soğanlara ilave ederek işe başlayalım.Mantarlar iyice sotelendikten sonra karabiber ve tuz ile tatlandırıp ateşten alıp, soğumaya bırakın.

Yufkaların aralarına sürmek için, 250 gr. tereyağını bir tencerede eritin. İçine süt, çırpılmış yumurtaları ve bir tutam tuz ekleyip karıştırın.

Fırın tepsisini ya da kullanacağınız tepsiyi iyice yağlayın. Bir yufkayı bütün olarak tepsinin yanlarından taşacak şekilde yayın.Yufkanın üzerine hazırladığınız sıvı karışımdan bir kaşık yardımıyla sürerek yufkanın ıslanmasını sağlayın.






Kalan 4 adet yufkayı ikiye bölün ve 2 adet yarım yufka parçalarını aralarına sıvı harçtan sürerek üst üste döşeyin. Orta katına hazırladığınız mantarlı harcı serin. Diğer 2 yarım yufkayada aynı işlemi uygulayın. Tepsinin kenarından taşan yufkayı da en üste kapatın. Sıvı harcın kalan kısmını üstüne dökün. 180 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.



Börek biraz soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapın.

Afiyet olsun.


0 Responses