Yolunuz düşmüşse Ayvalık tarafına görmüşsünüzdür, küçük tost büfelerinde satılan bu güzel lezzeti. Çoğu şehirde satılmasına rağmen, asıl yerindekinin tadı bana göre hep en güzeli.

Tadını yörede üretilen büyük boy tost ekmeğinden alan bu yiyecek, içindeki bol malzemesiyle çılgın bir tost. Ben Ayvalık gezimde asıl Ayvalık tostçusu diye bilinen bir büfede ustasıyla uzun uzun sohbet etmiştim. O da sağolsun inceliklerini ve yapımını anlatmıştı. Eve dönerken dondurucunun yarısını kaplayacak şekilde ustasnın tarif ettiği fırından ekmeğini almıştım. Hazıra dağ dayanmaz, ekmekler çoktan bitti. İstanbul'da bulabildiğim ekmeklerle yapmaya devam ediyorum ama, gittiğimde getirmek için fırının kapısını tekrar çalma niyetindeyim.

Gelelim tostumuza: içeriği şarküteri ürünleri. Bu nedenle evde hazırlamak taraftarıyım; güvenilir ürünler kullanmak adına. Ne kadar bol ve kaliteli malzeme kullanılırsa tadı o kadar güzel oluyor. Değişik ve güzel bir öğün geçirmek için deneyin derim.






Bu reçetenin malzemelerinde size gram ya da adet vermek istemiyorum. Yapacağınız tost adedine göre malzeme miktarını siz belirleyebilirsiniz.

Öncelikle Ayvalık tost ekmeğine ihtiyacınız var. Çoğu markette bulabilirsiniz. Taze kaşar, salam, sosis, domates, salatalık turşusu, ketçap ve mayonez diğer malzemeler.

Tostu hazırlamaya başlamadan ilk yapılması gereken sosisleri hazırlamak. Bunun için 500 gr. sosisi kibrit çöpü boyutunda dilimledikten sonra, bir tencerede 1 yemek kaşığı sıvı yağı ısıtıp, 1 yemek kaşığı domates salçasıyla kavurup, üzerine sosisleri ekleyerek az bir suyla pişirmek.

Sosisleri hazırladıktan sonra, tost ekmeklerini ortadan ikiye kesin. İçine taze kaşar peyniri dilimleri ve salam dilimleri yerleştirip, tost makinasında peynir eriyene kadar kızartın.

Kızaran tost ekmeğini ortadan açın. İçine ekmeğin içini kaplayacak şekilde sosisleri yerleştirin. Üzerine domates ve turşu dilimlerini koyup, ketçap ve mayonez sıkın. Ekmeği tekrar kapatın.

Ayvalık tostunuz servise hazır.

Afiyet olsun.
0 Responses