İrmik helvası geleneksel bir tatlı çeşidimizdir. Besleyici, kolay hazırlanması, şurup içermesine rağmen ağır ve ağdalı olmayışı nedeniyle çok tercih edilen tatlılardandır. Olmazsa olmazı tabiki çam fıstığıdır. Ama artık bu gelenek ağız tadına ve kişisel zevklere göre, fıstık, ceviz gibi diğer yemişlerle de yapılmaktadır.

Bende biraz değişiklik olsun dedim çam fıstığı yerine Antep fıstığı kullandım. Hatta yediğim fakat denemediğim şekilde, herşeyin bir ilki vardır diyerek pişirdikten sonra içine de dondurma ekledim. Her sofrada, her şekilde kullanılan bir tatlı ortaya çıktı. Deneyin kararı siz verin. Ama geleneksel tatdan ayrılmak istemeyenler reçetede verdiğim Antep fıstığı yerine çam fıstığını kullanabilirler. Bu durumda yapılması gereken sadece çam fıstığıyla irmiği beraber kavurmak, diğer aşamaların hepsi aynı şekilde uygulanıyor.






1/2 paket ( 250 gr. ) irmik
100 gr. tereyağ
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
1/2 su bardağı toz Antep fıstığı

İçi İçin;
Sade dondurma


Öncelikle şerbetini hazırlayarak işe başlayalım. Bir tencereye su ve şekeri koyup, şeker eriyene kadar kaynatın.

Hazırladığımız şerbet beklerken yayvan bir tencereye tereyağını koyup eritin. İrmiği ekleyerek rengi kahverengiye dönene kadar yaklaşık 15- 20 dakika kısık ateşte sürkli karıştırarak kavurun. Kavurma işleminin son 5 dakikasında fıstığı ekleyin, irmikle beraber kavurmaya devam edin. Kavrulan irmiğe sıcak şerbeti ilave edip, şerbeti çekene kadar orta ateşte pişirin. Ateşten alıp demlenmeye bırakın.

Çukur bir kaseyi çok az ıslatın. Helvayı kasenin tabanına ve yan duvarlarına yayarak ortasını çukur bırakın. Bu çukura bir kaşık dondurma koyun. Üzerini helvayla kapatın ve bir tabağa ters çevirin.

Üzerine arzu ederseniz tarçın serperek servis yapın.

Afiyet olsun.






0 Responses