Sayısız faydasının yanı sıra, kendine has kokusu ve tadı ile dereotunun dayanılmaz çekiciliği. Kıyır kıyır güzel bir hamur ile dereotunu buluşturduğunuzda, ortaya kolayca hazırlayabileceğiniz bu poğaça çıkıyor. Çocukların beslenme çantaları için de alternatif olabilir. Ben beyz peynirli bir iç malzeme kullandım ama siz isteğinize göre bunu farklılaştırıp, patates, kıyma, patlıcan ya da ıspanak gibi malzemeleri de kullanabilirsiniz.





150 gr. oda ısısında tereyağ
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 çorba kaşığı yoğurt
1 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı sirke
1 çay kaşığı tuz
3 su bardağı un
1/2 demet ince kıyılmış dereotu

İçi İçin;
150 gr. beyaz peynir
1 adet yumurta akı

Üzerine Sürmek İçin;
1 adet yumurta sarısı
Keten tohumu
Susam

Derin bir kasenin içine tereyağ, sıvı yağ, yumurta,kabartma tozu, sirke, yoğurt ve tuzu koyup elinizle karıştırın. Dereotunu ve unu da ekleyerek yoğurun. Elinize yapışmayacak, yumuşak bir hamur elde edeceksiniz.Eğer hamurunuz elinize yapışıyorsa ekstra un ilave edebilirsiniz.

Hamurun üzerini nemli bir bez ile örterek oda ısısında siz iç harcını hazırlayana kadar dinlenmeye bırakın.

İç harcı için peyniri bir tabağa alarak çatalla ezin. Eğer kullandığınız peynir yağlı bir peynir ise, pişme sırasında poğaçanın içinden çıkıp erimemesi için 1 adet yumurta akı ilave edin. ( Çökelek, lor peyniri gibi yağ oranı düşük peynirler kullanırsanız yumurta akına ihtiyacınız olmayacaktır ) Arzu ederseniz bu karışıma biraz da kırmızı pul biber ekleyin.

Hazırladığınız hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartarak elinizde, avuçiçi büyüklüğünde açın. İç harcından koyup ikiye katlayarak, yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin.

Poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürün, susam ve keten tohumu serpin.

Önceden ısıttığınız 175 derece ısılı fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.

Pişen poğaçaları ızgara telin üzerine alarak soğumaya bırakın.

Afiyet olsun.
0 Responses