Kış aylarının en sevdiğim sebzelerinden birisidir pazı. Dolmasına hiç dayanamam. Pamuk gibi yumuşacık olur. Yaprak gibi damarlı çıktı ya da sert oldu sıkıntısı yaratmaz. Bir lokantanın menüsünde gördüm ve denedim bu yemeği. Kendimce de yorumladım. Bakmayın siz adının afilli olduğuna. Sadece bir kaç ufak dokunuşla sadece sunumu farklı, yoksa içerik aynı. Sizlere de fikir verebilir düşüncesiyle paylaşıyorum.








1 kg. pazı
350 gr. orta yağlı kıyma
1 adet kuru soğan
1 çay bardağı pirinç
1 tatlı kaşığı domates salçası
Karabiber
Kimyon
Tuz
Kırmızı pul biber (İsteğe bağlı)
1/2 demet ince kıyılmış maydanoz

Sosu İçin;
3 yemek kaşığı tereyağ ya da sıvı yağ
1 tepeleme yemek kaşığı salça


Alt Tabanı İçin;
Lavaş ekmeği


Pazı yapraklarının sap kısımlarını keserek iyice yıkayın ve bu yaprakların sığabileceği büyüklükte bir tencerede su kaynatın. Suyun içerisine parti parti yaprakları daldırıp, 1 dakika kadar tutup çıkartın. Bir süzgeçe alın. Tüm yapraklar bitinceye kadar bu işlemi tekrarlayın.

Bir kase içine kıymayı ve baharatları koyun. Soğanı küp doğrayıp ekleyin. Maydanozu, suda yıkayıp süzdüğünüz pirinci ve salçayı da ilave ederek yoğurun.

Pazı yapraklarının büyüklerini ikiye kesin. Kıymalı harçtan bir miktar yaprağın içine koyarak, iki yandan içi kapatıp sıkıca sarn.Bir tencereye dizin.

Sosu için; bir tencereye yağı alın. Kızdıktan sonra salçayı ekleyin ve bir miktar kavurun. 1 su bardağı kadar su ekleyerek salçanın sulanmasını sağlayın. Bir miktar tuz ilave edin. Bu sosu dolmaların üzerine dökün.

Tencerenin içine, dolmaların üzerine uygun büyüklükte bir tabak kapatın (bu işlem dolmaların pişerken açılıp dağılmalarını önleyecektir) ve bu tabağın üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin. Arada kontrol ederek yemeğinizi pişmeye bırakın. Su azaldığı zaman gerekirse sıcak su ilave edebilirsiniz.

Lavaş ekmeklerini 2 parmak genişliğinde uzunlamasına keserek fırın tepsisine alın. Isınıp hafif kızarana kadar orta dereceli fırında pişirin.

Lavaşları servis tabağına alın. Üzerine dolmaları dizin ve servis yapın. Bu esnada arzu ederseniz tabağa bir kaç kaşık yoğurt da koyabilirsiniz.

Afiyet olsun.










0 Responses