Tuzlu ya da tatlı her türlü iç malzemeye uygulanabilen çıtır çıtır bir hamur. Şekline bakıp sakın aldanmayın; yapımı çok kolay. Ben iç malzeme olarak tahin ve ceviz kullanarak tatlı bir çörek yaptım. Ama dilerseniz siz, güzel bir biber salçasıyla beraber kuru fesleğen kullanarak tuzlusunu da yapabilirsiniz. Hamuru hazırladıktan sonra gerisi sizin damak zevkinize kalmış. Sadece yapmanız gereken tuzlu bir çörek hazırlayacaksanız hamurun reçetesinde verdiğim şeker miktarını kullanmayıp, tuz miktarını biraz arttırmak.





3 + 1/2 su bardağı un
2 adet yumurta
50 gr. eritilmiş soğutulmuş tereyağ
1/4 su bardağı toz şeker
1/3 su bardağı süt
1/4 su bardağı ılık su (eğer hamurunuz sert olursa)
1/2 çay kaşığı tuz (tuzlu hamurlar için 1 çay kaşığı tuz)
1 paket toz maya

İçi İçin;
1 su bardağı iri kıyılmış ceviz
1/2 su bardağı toz şeker
1/2 su bardağı tahin


Hamuru hazırlamak için  unu, toz şekeri, mayayı, tuzu bir kap içerisine alarak mikser yardımı ile karıştırın. Tereyağı, yumurtaları ve sütü bu karışıma ekleyip karıştırın. Ele yapışmayacak kıvamda bir hamur elde edeceksiniz. Bu aşamada eğer hamurunuz sert olduysa ılık suyu ilave edebilirsiniz. Hazırladığınız hamurunuzun üzerini nemli bez ile örterek, oda ısısında yaklaşık 30 dakika mayalanmaya bırakın.

Mayalanan hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar kopartarak, unladığınız tezgah üzerinde dikdörtgen olacak şekilde uzunlamasına açın.





Hamurun üzerine kaşık yardımıyla hamurun dışına taşırmadan tahin sürün. Üzerine önce toz şeker sonra ceviz serpin.






Hamuru uzun kenarından rulo olacak şekilde sarın.




Uçlardan bir taraf sabit kalacak şekilde hamuru bir bıçak yardımıyla ortadan ikiye kesin.




İki parçaya ayırdığınız hamuru birbirinin üzerine dolayıp, iki ucunu birleştirin.




Bu işlemleri bütün hamur bitinceye kadar tekrar edin. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsinize aralıklı olarak dizin.








Tepsiye dizdiğiniz çöreklerinizi mayalanması için 20 dakika kadar oda ısısında beklettikten sonra, önceden ısıtılmış 180 derece ısılı fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.

Pişen çöreklerinizi ılındıktan sonra servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
0 Responses